Pribúda ľudí, ktorí sa rozhodli stravovať sa inak, rozhodli sa nejesť mäso alebo rovno všetky živočíšne produkty vrátane vajec, medu a mlieka. Zmeniť stravovanie nie je ťažké, chce to len odhodlanie a pevnú vôľu.
Vegetariáni:
· Ich základným princípom je vyradenie mäsa zo svojho jedálnička.
· Niektorí vegetariáni mäso nevylučujú úplne, vyhýbajú sa napríklad len konzumácii čerstvých más, ale hydinu a ryby jedia.
· K vegetariánskemu spôsobu života môže viesť obyčajná nechuť k mäsu, ale aj etické a náboženské presvedčenie, nesúhlas so zabíjaním zvierat alebo snaha začať sa stravovať zdravo.
· Výhodou vegetariánstva je väčšia konzumácia vlákniny a menej živočíšnych tukov.
· Je však dôležité dať si pozor na dostatočný príjem bielkovín, minerálnych prvkov, ako je železo a zinok a tiež vitamínu D.
Vegáni:
· Vegáni vyraďujú z nákupného košíka ako mäso, tak všetky ostatné živočíšne produkty. Nekonzumujú teda ani vajíčka, mlieko ani včelí med.
· Vegáni nakupujú predovšetkým strukoviny, obilniny, orechy, semená, ovocie, zeleninu, huby a rôzne bylinky.
· Vegánska strava je zdravá vďaka veľkému množstvu prijímaných rastlinných bielkovín, vitamínov a antioxidantov zo zeleniny.
· Telu však môže chýbať vitamín B12, ktorý sa nachádza len v živočíšnej strave.
Vitariáni:
· Vitariáni konzumujú len rastlinnú stravu, ktorá ešte navyše prešla teplotou vyššou ako 42 stupňov Celzia.
· Vitariáni veria, že tepelnou úpravou zničia všetky, pre ich telo, škodlivé látky.
· Najväčšiu časť ich jedálnička tvorí ovocie, zelenina, orechy a semienka.
· Nevýhodou tohto stravovania je väčšia časová náročnosť na prípravu ich jedál.
Výživoví poradcovia varujú pred prílišnou konzumáciou živočíšnych tukov, preto vegetariánstvo a vegánstvo považujú za zdravú alternatívu. Dôvodom môže byť to, že si uvedomujú, že klasická strava môže viesť k civilizačným chorobám súvisiacich s vysokým príjmom energie, nasýtených tukov a jednoduchých cukrov. To prináša ischemické choroby srdca, vysoký krvný tlak, cukrovku, žlčníkové ťažkosti alebo obezitu.